Marifoon kopen – eerst advies

Het assortiment van WNL bestaat uit de nieuwste marifoons (met of zonder AIS). Uiteraard leveren wij ook GMDSS-marifoons. Op zoek naar goed advies ? Ons betrokken team kan dankzij een flinke dosis ervaring iedere klant vakkundig adviseren en verwijzen naar de beste marifoon voor uw schip.

Marifoon van WNL

WNL Marine Electronics levert en onderhoudt alle apparatuur, waaronder marifoons, die nodig is voor communicatie met de kust en tussen schepen onderling. Grote merken als Sailor, Icom en Simrad vertegenwoordigen het grootste deel van ons assortiment, dat vanzelfsprekend alleen uit kwaliteitsproducten bestaat. Eenvoudige bediening, een duidelijke display en optimale geluidskwaliteit, u vindt bij ons geen marifoon zonder deze kenmerken. Voor welk merk of type marifoon u ook kiest, u bent bij WNL verzekerd van een snelle levering.

Service en onderhoud
Het serviceteam van WNL bestaat uit professionals uit de wereld van de scheepvaart. Met de opgedane kennis zijn we in staat de door u gewenste marifoon snel te installeren. Desgewenst verzorgen we tevens het onderhoud. Ook het (her-)programmeren van uw apparatuur met een ATIS-code of MMSI-nummer verzorgen wij graag voor u. Naast apparatuur ten behoeve van communicatie verkoopt, installeert en onderhoudt WNL ook apparatuur voor navigatie, veiligheid en visopsporing.

Achtergrondinformatie
De marifoon (een samenvoeging van de woorden maritiem en telefoon) wordt sinds 1957 door de scheepvaart gebruikt voor communicatie over korte afstanden (langs de kust en op de binnenwateren). De marifoon wordt gebruikt voor de maritieme radio werkend in de VHF-band (156-162 MHz). De nadruk van het gebruik van de marifoon ligt op de veiligheid van het schip en haar bemanning. Naast een apart VHF-marifoonkanaal voor noodoproepen (DSC), zijn er specifieke kanalen voor communicatie met sluizen of bruggen en voor contact tussen schepen onderling. Ook zijn er zogenaamde blokkanalen voor specifieke vaargebieden.

Regels voor het gebruik van marifoons
Het gebruik van een marifoon en andere maritieme zendapparatuur is aan regels gebonden. Voor bepaalde apparatuur is een vergunning nodig. Voor de meeste apparatuur, waaronder marifoons, kan volstaan worden met registratie bij het Agentschap Telecom. Bij gebruik van een marifoon op de Nederlandse binnenwateren moet ATIS als automatische identificatie worden uitgezonden. Op zee is ATIS niet verplicht. DSC mag alleen op de ruimere binnenwateren (zeearmen en IJsselmeer) worden gebruikt en dan alleen in noodsituaties. Op andere binnenwateren is gebruik van DSC niet toegestaan. Wanneer u op het water van maritieme radiofrequenties gebruik maakt, heeft u een bedieningscertificaat nodig of toezicht van een houder van het juiste certificaat.

Er zijn drie soorten bedieningscertificaten:

  • Het Basiscertificaat Marifonie is bedoeld voor het gebruik van maritieme frequentieruimte op voornamelijk de binnenwateren.
  • Het Beperkt Certificaat Maritieme Radiocommunicatie (Marcom-B) is bedoeld voor het gebruik van maritieme frequentieruimte op de binnenwateren en voornamelijk de kustwateren.
  • Het Algemeen Certificaat Maritieme Radiocommunicatie (Marcom-A) is bedoeld voor gebruik van frequentieruimte op zee.

Het verschil tussen de certificaten zit hem in het type apparatuur dat ermee mag worden gebruikt. Meer informatie over de regels omtrent het gebruik van maritieme zendapparatuur kan worden gevonden op de website van het Agentschap Telecom.

Een marifoon kopen? WNL staat voor u klaar! Neem direct contact op via (0)255 53 47 55 of sales@wnl.nl.

Advies nodig?

Vragen over onze professionele nautische producten aanbod of direct een offerte aanvragen?