Kompas

WNL verkoopt verschillende soorten GPS-kompassen en gyro-kompassen voor alle soorten schepen, al dan niet met Wheelmark-certificaat. Uiteraard behoren ook fluxgate kompassen tot ons assortiment.

Kompas

Met onze jarenlange ervaring en up-to-date kennis adviseren wij graag over het meest geschikte GPS- of gyrokompas voor uw schip.

WNL is er ook voor installatie en onderhoud. Ons eigen, zeer ervaren serviceteam, heeft alle specifieke kennis in huis!

Gyrokompas en GPS-kompas
Het GPS-kompas en het gyro-kompas zijn zeer belangrijke instrumenten bij de bepaling van de positie en koers van een schip.

  • Een fluxgate-kompas is een elektromagnetisch apparaat dat gebruikmaakt van twee of meer spoelen die rond een kern met een hoge magnetische permeabiliteit zijn gewikkeld. Het ontvangt de horizontale component op van het magnetisch veld van de aarde. Het voordeel van het fluxgate-kompas ten opzichte van het magnetisch kompas is dat de gegevens elektrisch zijn en gedigitaliseerd verstuurd kunnen worden. Het fluxgate-kompas kan dus aan repeaters of een automatische piloot gekoppeld worden.
  • Het GPS-kompas bepaalt positie en vaarrichting aan de hand van signalen van GPS-satellieten. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van het verschil tussen signalen ontvangen door twee verschillende antennes. Voor elke antenne wordt de afstand en de peiling berekend ten opzichte van de satelliet.
  • Een gyrokompas is een cardanisch opgehangen en elektrisch aangedreven gyrotol die een eenmaal ingenomen stand in de ruimte behoudt en met behulp van precessie noordzoekend is gemaakt. Het gyrokompas heeft ten opzichte van het traditionele magnetische kompas een enorme voorsprong in nauwkeurigheid, mede omdat het niet gestoord wordt door ijzeren voorwerpen of magnetische velden. Niet voor niets zijn zeer veel schepen uitgerust met een gyro-kompas.

Wilt u meer informatie over het juiste kompas voor uw schip? WNL staat voor u klaar! Neem direct contact op via (0)255 53 47 55 of sales@wnl.nl.

Advies nodig?

Vragen over onze professionele nautische producten aanbod of direct een offerte aanvragen?