Radar

WNL verkoopt radar apparatuur van toonaangevende merken als Simrad en Koden, waaronder ook typegoedgekeurde radars. Ook voor installatie, service en reparatie van uw radarapparatuur.

Radar

Ons eigen, zeer ervaren serviceteam heeft alle specifieke kennis in huis.

Naast radarapparatuur verkoopt, installeert en onderhoudt WNL ook apparatuur voor communicatie, overige navigatie, veiligheid en visopsporing.

Achtergrondinformatie over de radar
Radar staat voor Radio Detecting and Ranging. De pulsen die de radar uitzendt worden door andere objecten op zee teruggekaatst en op een beeldscherm weergegeven. De radar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt om vijandelijke schepen en vliegtuigen te lokaliseren. Sindsdien is de radar geëvolueerd tot het systeem dat het nu is. Door de radar aan de GPS, de AIS of het log te koppelen zijn legio gegevens te achterhalen.

Er zijn twee standaard types radar:

  • De X-band radar werkt op een frequentie van 10 GHz. Vanwege deze hoge frequentie heeft de radar een hogere resolutie wat een beter plaatje geeft.
  • De S-band radar met een frequentie van 3 GHz. Door de lagere frequentie is ook de resolutie lager, maar het beeld dat deze radar geeft wordt in het algemeen ook minder beïnvloed door regen en mist.

Grotere schepen zijn doorgaans uitgerust met zowel X- als S-bandradars, kleinere schepen beschikken meestal alleen over een X-bandradar. Grote vaartuigen zijn verplicht twee operationele marine radars aan boord te hebben, welke zijn uitgerust met ARPA (Automatic Radar Plotting Aid). De ARPA bepaalt op basis van de echo’s van de scheepsradar de koers en vaart van overig verkeer waardoor de kans op aanvaringen geminimaliseerd wordt.

Er is nog steeds sprake van veel innovatie op radargebied. Moderne radars hebben een veel lagere elektronische emissie dan voorheen. Ook zijn er tegenwoordig breedband radars, met een heel hoge resolutie.

Op zoek naar de juiste radarapparatuur voor uw schip? WNL staat voor u klaar! Neem direct contact op via (0)255 53 47 55 of sales@wnl.nl.

Advies nodig?

Vragen over onze professionele nautische producten aanbod of direct een offerte aanvragen?