EPIRB

WNL verkoopt Wheelmark-gecertificeerde EPIRB apparatuur van verschillende merken waaronder Sailor en Ocean Signal. Daarnaast dragen we graag zorg voor de keuring van en het onderhoud aan uw EPIRB.

EPIRB noodbaken voor schepen

Met onze jarenlange ervaring en up-to-date kennis adviseren wij u over de meeste geschikte EPIRB voor uw schip. Naast veiligheidsapparatuur als EPIRB’s heeft WNL ook alles in huis voor communicatie en navigatie op het water. Daarnaast leveren we alle elementaire producten ten behoeve van visopsporing.

Achtergrondinformatie over de EPIRB
EPIRB staat voor Emergency Position Indicating Radio Beacon. EPIRB is een noodradiobaken dat uitsluitend aan boord van schepen wordt gebruikt. Volgens de bepalingen van het GMDSS dient ieder SOLAS-schip een EPIRB aan boord te hebben. Een EPIRB mag slechts in noodgevallen worden gebruikt, namelijk alleen wanneer het schip met opvarenden in een levensbedreigende situatie terecht komt. Er zijn twee soorten EPIRB’s:

  • Handmatige activatie

Deze noodbakens zijn geschikt voor gebruik op pleziervaartuigen en kleine vissersboten.

  • Automatische activatie

Deze EPIRB wordt automatisch geactiveerd wanneer hij in het water terechtkomt. De EPIRP met automatische activatie is verplicht op SOLAS-schepen.

Gebruik van de EPIRB
De EPIRB maakt gebruik van het internationale reddingssysteem COSPAS-SARSAT. Bij activatie van een EPIRB zendt deze een signaal via de noodfrequentie 406 MHz waarmee via een satelliet de reddingsdiensten worden gewaarschuwd en waarmee ook de positie van het schip kan worden bepaald. Tevens wordt via de frequentie 121,5 MHz een signaal uitgezonden ten behoeve van Search and Rescue (SAR) waarmee de positie kan worden uit gepeild. Er zijn tevens EPIRB’s met ingebouwde GPS waarvan de positie nog nauwkeuriger kan worden bepaald. U mag alleen een EPIRB aan boord hebben wanneer u in het bezit bent van een Marcom-B certificaat. Verder is het verplicht de EPIRB te registreren bij het Agentschap Telecom en moet hij worden voorzien van MMSI-nummer. Als dit niet gedaan wordt is het niet duidelijk wie de noodsignalen uitzendt.

EPIRB kopen?
Bent u op zoek naar meer informatie over EPIRB? Of wilt u een van onze EPIRB producten aanschaffen? WNL staat voor u klaar! Neem direct contact op via (0)255 53 47 55 of sales@wnl.nl.

Advies nodig?

Vragen over onze professionele nautische producten aanbod of direct een offerte aanvragen?